Na današnji dan

Josip Horvat – najistaknutiji predstavnik liberalnog građanskog novinarstva -1896.

Bio je dugogodišnji urednik Jutarnjeg lista.

Povjesničar, novinar i publicist Josip Horvat rođen je u Čepinu, kraj Osijeka, 15. siječnja 1896. godine. Školovao se u Zagrebu, gdje je završio Trgovačku akademiju. Od 1913. surađivao je u Obzoru, gdje će i nastaviti raditi kao novinar i urednik nakon povratka iz Prvog svjetskog rata 1919. godine (bio je u ruskom zarobljeništvu). 

Bio je najistaknutiji predstavnik hrvatskog liberalnog građanskog novinarstva svog vremena te glavni urednik Jutarnjeg lista od 1926. do 1941. godine. Nakon uspostave NDH-a uhićivan je pod optužbama da je mason i liberal, a djela su mu bila na popisu pisaca zabranjenih za prodaju. Povukao se iz javnosti, radio za Hrvatski izdavalački bibliografski zavod i objavljivao u različitim listovima pod pseudonimom ili anonimno. Nakon završetka Drugog svjetskog rata piše autobiografsko-memoarsku prozu koja je dijelom objavljena nakon njegove smrti, i surađuje u raznim novinama i časopisima (Vjesnik,VUS…). Bio je i vrlo utjecajan kazališni kritičar.

Najpoznatije su Horvatove povijesno-publicističke knjige Politička povijest Hrvatske, Kultura Hrvata kroz 1000 godinaHrvatski panoptikum. Napisao je i biografije nekih od ključnih osoba hrvatske povijesti: Frana Supila, Ante Starčevića i Ljudevita Gaja. Posebno je značajna njegova knjiga Povijest novinstva Hrvatske 1771. – 1939., dugo vremena jedine povijesti hrvatskog novinarstva.


Posmrtno su objavljena njegova sjećanja i dnevnici Zapisi iz nepovrata. Kronika okradene mladosti 1900–1919., Hrvatski mikrokozam između dva rata, Živjeti u Hrvatskoj i Preživjeti u Zagrebu.

Josip Horvat preminuo je 1968. godine u Zagrebu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari