Na današnji dan

Josip Horvat – književnik koji je dva puta oplovio svijet – 1915.

Najpopularnije djelo mu je Mačak pod šljemom.

Hrvatski književnik, putopisac i moreplovac Joža Horvat rođen je 10. ožujka 1915. godine u Kotoribi. Odrastao je uz rijeku Muru što je uvelike odredilo njegovu spisateljsku poetiku. Studirao pedagogiju, filozofiju i književnost na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Početkom Drugog svjetskog rata odlazi u partizane gdje sudjeluje u antifašističkoj borbi. Nakon rata radio je kao tajnik Matice Hrvatske, a bio je i urednik Kola i časopisa Republika. Nakon toga se posvećuje pisanju radeći kao profesionalni književnik. Još prije rata objavio je roman Sedmi b (1939.), a kao profesionalni književnik pisao je romane, pripovijetke i drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

Njegovo najpopularnije djelo, po kojem je snimljena popularna tv serija, je ratno-humoristični roman Mačak pod šljemom. U tom djelu kreirao je lik izvana gruba, a osjećajna junaka iz naroda.  Ipak, najpoznatija djela su mu putopisi o svojim pustolovinama na moru –  Besa Molitva prije plovidbe. Naime, Horvat je dva puta, 1965. i 1973. godine, oplovio svijet s brodovima Besa i Modra lasta. U tim putopisima Horvat spaja različite žanrovske obrasce (putopis, esej, lirska proza, anegdota, autobiografski zapis) i uobličava putopisnu retrospektivu svih svojih plovidba.

Ostala najpoznatija djela su mu: Za pobjedu, Prst pred nosom, Pripovijetke, Rasprodaja savjesti, Ni san, ni java, Abeceda ludih želja te romani za mlade Operacija Stonoga, Waitapu, Dupin Dirk i lijena kobila te Svjetionik.

Napisao je i nekoliko komedija, drama i filmskih scenarija, a 2005. objavio je autobiografiju Svjedok prolaznosti

Joža Horvat preminuo je 2012. godine u Zagrebu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari