Na današnji dan

Josip Eugen Tomić – književni nasljednik Augusta Šenoe – 1906.

Tomić je Šenou nadživio za otprilike 25 godina, a naslijedio ga je i na mjestu dramaturga Hrvatskoga zemaljskoga kazališta (kasniji HNK).

Dana 13. srpnja 1906. godine umro je Josip Eugen Tomić, svojevrsni književni nasljednik slavnog Augusta Šenoe. Naime, Tomić je poput njega pisao povijesne romane, a dovršio je i Šenoin roman Kletvu, koji autor nije uspio dovršiti zbog prerane smrti od upale pluća (Šenoa je umro u dobi od samo 43 godine). Dapače, Tomić je Šenou naslijedio i na mjestu dramaturga Hrvatskoga zemaljskoga kazališta (kasniji HNK).

Josip Eugen Tomić rodio se u Požegi 1843. godine, što znači da je od Šenoe bio mlađi oko pet godina. Zanimljivo je da je Tomić, kao diplomirani pravnik, vršio prilično visoke službe u Hrvatskoj pa je bio vladin tajnik, vladin savjetnik i banski savjetnik. Među najpoznatijim su Tomićevim djelima njegovi povijesni romani: Zmaj od Bosne (1879.), Kapitanova kći (1884.), Emin-agina ljuba (1888.), Udovica (1891.) i Za kralja – za dom (dva dijela: Pretorijanac, iz 1894. i Žrtve zablude, iz 1895. godine). U književnom je pogledu ponajbolje Tomićevo djelo realistički roman Melita iz 1899. godine. Tomić se uvelike bavio i prevoditeljskim radom (Schiller, Manzoni, Sienkiewicz itd). Preminuo je u Zagrebu, u dobi od 62 godine. Augusta Šenou nadživio je za gotovo 25 godina.

Komentari