Na današnji dan

Josip Belušić izumio je velocimetar – brzinomjer, tahograf i taksimetar u jednom (1847.)

Na današnji dan 1847. kod Labina u mjestu Županići rodio se istarski genij Josip Belušić. Nakon studija u Beču predavao je matematiku i fiziku u učiteljskoj školi u Kopru. Govorio je nekoliko jezika. Zatim je dobio posao ravnatelja Pomorske škole u Castelnuovu te je promoviran u docenta. U slobodno vrijeme bavio se tehnikom. Nažalost, ne znamo mnogo o njegovom životu.

Srećom, ostale su sačuvane tršćanske novine Naša sloga s početka 1889., u kojima novinar hvali Josipa Belušića i njegov fantastičan izum. Riječ je o velocimetru – uređaju koji spaja brzinomjer, tahograf i taksimetar. Te je godine Belušić prijavio svoj izum za Svjetsku izložbu u Parizu. Njegov je velocimetar prihvaćen i proglašen najboljim izumom u svojoj kategoriji. Uskoro je ugrađen u pariške kočije. Iz nekog razloga tu je stala priča s velocimetrom te nije našao širu primjenu.

Što se dogodilo s Josipom Belušićem nakon 1900., nije poznato. Njegov patent još se čuva čuva u Beču, a preslika patenta nalazi se u Muzeju policije u Zagrebu.

Piše: Marsela Alić


Komentari