Na današnji dan

Joseph Haydn – kompozitor čak 106 simfonija – 1809.

Snage Napoleona Bonapartea zauzele su Beč gotovo mjesec dana prije Haydnove smrti, a držale su taj grad i nakon što je taj slavni skladatelj preminuo.

Dana 31. svibnja 1809. godine umro je znameniti glazbenik Joseph Haydn. Bio je jedan od najvažnijih skladatelja razdoblja klasike, uz Wolfganga Amadeusa Mozarta i Ludwiga van Beethovena. Dapače, Haydn je bio u kontaktu i s Mozartom i s Beethovenom, budući da su svi oni svojedobno gravitirali prema Beču.

Postoji mišljenje da je Joseph Haydn bio zapravo hrvatskog podrijetla. Naime, rođen je na području na kojem žive Gradišćanski Hrvati. Prema toj teoriji, Haydnu bi izvorno hrvatsko prezime bilo Hajdin.

Joseph Haydn skladao je izrazito velik broj glazbenih djela – primjerice, čak 106 simfonija (Beethoven ih je, za usporedbu, skladao samo devet). Zanimljivo je da se današnja njemačka himna svira upravo na Haydnovu melodiju iz 1797. godine. To je poznata melodija koja se koristila uz stihove Deutschland, Deutschland über alles, a u Haydnovo vrijeme svirala se uz tekst Gott erhalte Franz den Kaiser.


Haydn je umro u Beču, i to u doba kad je taj grad bio pod okupacijom Francuza. Naime, snage Napoleona Bonapartea zauzele su Beč početkom svibnja 1809. godine. Austrijska se vojska povukla na sjever, a Napoleon joj je pokušao zadati udarac u poznatoj Bitki kod Asperna i Esslinga u blizini Beča. Ta se bitka održala samo deset dana prije Haydnove smrti, a Napoleon u njoj nije uspio uništiti neprijatelje. Bonaparte je, svejednako držeći Beč, ponovno udario na austrijsku vojsku pet dana nakon Haydnove smrti, u Bitki kod Wagrama, jednoj od najkrvavijih tijekom Napoleonskih ratova uopće.

Komentari