Na današnji dan

Josef Terbhoven i plan o Tvrđavi Norveškoj (1945.)

Josef Terboven, jedan od najzloglasnijih nacista, umro je 8. svibnja 1945. godine. Vršio je dugo godina visoku funkciju Reichskomissara Norveške, pri čemu je bio praktički diktator u toj zemlji za vrijeme njemačke okupacije. Terboven je bio jedan od ranih nacista, u Nacističku stranku (NSDAP) učlanio se još 1923. godine. Oženio se nekadašnjom tajnicom Josepha Goebbelsa, a na vjenčanju je počasni gost bio i Adolf Hitler.

Josef Terboven postao je Reichskomissar Norveške 1940. godine, i prije nego su njemačke trupe do kraja zauzele tu zemlju. Ta je titula značila da se nalazio na čelu okupirane Norveške. Mogao je vladati praktički svojevoljno, što je on obilno iskoristio. Čak je i tvrdokorni nacist Goebbels kritizirao Terbovenovo nasilničko vladanje u Norveškoj, smatrajući da su njegove mjere okrenule norveško stanovništvo protiv Nijemaca.

Inače, Treći Reich imao je ukupno pet tzv. Reichskommissariata. Osim Norveške, pod takvim su uređenjem bile i Nizozemska, Ukrajina, baltičke zemlje i Bjelorusija, a kratko vrijeme i Belgija sa sjevernom Francuskom. Josef Terboven bio je prvi i jedini Reichskomissar Norveške.

Intrigantni su Terbovenovi planovi da Norvešku pretvori u posljednju utvrdu nacizma u Europi. Naime, želio je napraviti tzv. Tvrđavu Norvešku (njem. Festung Norwegen), gdje bi se nacisti mogli nastaviti braniti čak i u slučaju da Saveznici zauzmu ostatak Europe. Postojao je i plan za izgradnju njemačke metropole u Norveškoj, koja bi se zvala Nordstern (hrv. Sjeverna zvijezda). Taj grad trebao se nalaziti na strateškom zaštićenom položaju fjorda oko norveškog grada Trondheima. Terboven je u Norveškoj ostao upamćen i po organiziranju koncentracijskih logora.

Nakon što je saznao informaciju da je Njemačka kapitulirala Josef Terboven počinio je samoubojstvo tako da se zatvorio u bunker u kojem se raznio sa 50 kilograma dinamita.


 

Komentari