Na današnji dan

Jose Primo de Rivera – mladić koji je osnovao stranku Falanga – 1903.

José Antonio Primo de Rivera bio je sin španjolskog vojnog diktatora Miguela Prima de Rivere, od koga je naslijedio aristokratsku titulu markiza od Estelle. Bavio se bogataškim zanimacijama kao što su jahanje i lov. Francisco Franco isprva nije baš cijenio Joséa Antonia i navodno ga je opisao kao kicoša i playboya.

Desničarski španjolski političar José Antonio Primo de Rivera rođen je 24. travnja 1903. godine. On je osnivač poznate španjolske Falange, desničarske stranke s fašističkim karakteristikama. Zanimljivo je da Falanga pod Primom de Riverom nije bila monarhistički i konzervativno orijentirana stranka, nego – naprotiv – republikanski i modernistički. U tom je pogledu bila ponešto slična talijanskom fašizmu.

José Antonio Primo de Rivera imao je aristokratsko podrijetlo i izvrstan desničarski pedigre. Naime, bio je najstariji sin španjolskog vojnog diktatora Miguela Prima de Rivere, koji je vladao Španjolskom od 1923. do 1930. godine. Kao sin vladajućeg diktatora, mladi i bogati José Antonio bio prvak mladeži. Bavio se aristokratskim zanimacijama kao što su jahanje i lov. Završio je pravni fakultet i postao doktor prava. Kad mu je otac diktator umro, José Antonio naslijedio je u dobi od 26 godina titulu markiza od Estelle (španj. marqués de Estella). Riječ je o gradu Estelli u Navarri, nedaleko od poznate Pamplone gdje se trči s bikovima po ulicama.

Mladi markiz od Estelle tj. José Antonio Primo de Rivera osnovao je stranku Falanga u listopadu 1933. godine. U to je vrijeme Hitler već došao na vlast u Njemačkoj. Vrlo je zanimljivo da Francisco Franco isprva nije baš cijenio Joséa Antonia Prima de Riveru. Dapače, navodno ga je opisao kao kicoša i playboya.

Prima de Riveru ubili su na kraju republikanci kad su mu bile samo 33 godine. Bilo je to na samom početku Španjolskog građanskog rata. Naime, uhitili su ga s ilegalnim oružjem, a zatim su mu sudili za urotu i podizanje ustanka. Presuda je bila – strijeljanje. Nakon što je Primo de Rivera ubijen, Franco je integrirao Falangu, pa čak i dio kulta ličnosti ubijenog markiza u svoj pokret. Godine 1948. Franco ga je posmrtno unaprijedio u vojvodu od Prima de Rivere (vojvoda je najviša aristokratska titula u Španjolskoj).


Komentari