Na današnji dan

Još jače Teodozijeve zidine (447.)

U današnjem se Istanbulu još mogu posjetiti Teodozijeve zidine izgrađene u 5. stoljeću. Posljednji fortifikacijski kompleks antičkog razdoblja bio je dug oko 20 kilometara i okruživao tadašnji Konstantinopol. Obrambeni zidovi u potpunosti su ispunili funkciju jer nitko nije uspio osvojiti taj grad, a najveću prijetnju predstavljali su Huni.

Zidine izgrađene u vrijeme vladavine istočnorimskog cara Teodozija II. smatraju se jednim od najuspješnijih i najbolje planiranih fortifikacija. Teodozijeve zidine odolijevale su napadima sve do 15. stoljeća, odnosno do pojave vatrenog oružja.

Prva faza izgradnje završila je 413. godine. Naredio ju je i vodio skrbnik maloljetnog Teodozija II., zapovjednik pretorijanaca Antemije. Grad se prilično povećao i bilo je potrebno izgraditi nove zidine. Međutim, u noći 27. siječnja 447. Konstantinopol je pogodio snažan potres u kojem se srušilo čak 57 tornjeva i veliki dijelovi ziđa.

Novi zapovjednik pretorijanaca Konstancije naredio je čišćenje ruševina i ponovnu izgradnju. Za samo dva mjeseca vojska i civili zajednički su ne samo obnovili zidine, nego je čitava fortifikacija bila još veća i snažnija.

Piše: Marsela Alić


Komentari