Na današnji dan

Jörg Haider poginuo vozeći VW Phaeton – 2008.

U krvi je imao 1,8 promila alkohola. Vozio je brzinom od barem 142 km/h kad je kod mjestašca Lambichl, svega 5 kilometara južno od Klagenfurta, izletio s ceste, prevrnuo se na krov i poginuo. 

Dana 11. listopada u teškoj automobilskoj nesreći poginuo je Jörg Haider, tadašnji guverner austrijske savezne zemlje Koruške. Haider je bio vrlo popularan, ali i vrlo kontroverzan političar. Isprva je bio član Slobodarske stranke Austrije (njem. Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ), no 2005. je osnovao novu stranku nazvanu Savez za budućnost Austrije (njem. Bündnis Zukunft Österreich – BZÖ).

Haiderova pogibija dogodila se svega 13 dana nakon austrijskih parlamentarnih izbora u kojima je njegova stranka osvojila čak 21 mjesto u donjem domu, što je bio rekordan rezultat (dobili su tri puta više zastupnika nego na prošlim izborima).

Kobnog dana Haider je upravljao Volkswagenom Phaeton, u vlasništvu austrijske vlade, na cesti pored Klagenfurta vozeći se prema svojoj majci, koja je trebala proslaviti 90. rođendan. U krvi je imao 1,8 promila alkohola (u Austriji je tada bilo dozvoljeno 0,5 promila). Vozio je brzinom od barem 142 km/h kad je kod mjestašca Lambichl, svega 5 kilometara južno od Klagenfurta, izletio s ceste, prevrnuo se na krov i poginuo od teških ozljeda glave i prsiju. Dozvoljena brzina na tom dijelu ceste bila je samo 70 km/h. 


Nakon smrti izašli su na vidjelo različiti skandali vezani za Haidera. Neki su povezani s Hypo-Alpe-Adria bankom. Transferi novca u tu banku uključivali su po nekim navodima čak i uplate Gaddafija i Saddama Husseina.

Komentari