Na današnji dan

Jordanski kralj ubijen tijekom molitve u Jeruzalemu – 1951.

Ubojica je u kralja ispalio tri metka, pogodivši ga u glavu i prsa. Uz kralja u doba molitve bio i njegov unuk princ Husein (kasniji poznati jordanski kralj), kojem je bilo samo 15 godina. 

Dana 20. srpnja 1951. godine u doba molitve ubijen je jordanski kralj Abdulah, prvi kralj te države. Kralj Abdulah ubijen je u Jeruzalemu, kod poznate džamije Al Aksa, koju se smatra jednim od najsvetijih mjesta u islamu. Ta se džamija nalazi na znamenitom Hramskom brdu – uzdignutom prostoru u sklopu jeruzalemskog Starog grada – na kojem se nekoć nalazio slavni židovski Hram (razoren je). Za ljubitelje povijesti križara spomenimo da su vitezovi templari imali svoje glavno sjedište nedaleko od današnje lokacije džamije Al Aksa, na južnom dijelu Hramskog brda.

Ubijeni kralj Abdulah bio je pripadnik hašemitske dinastije – jedne od najmoćnijih obitelji u cijelom arapskom svijetu (uz Jordan, vladali su svojedobno i u Iraku, Hedžasu i Siriji). Abdulaha je ubio jedan Arapin – Mustafa Ashu – vjerojatno zbog straha da će kralj dogovoriti s Izraelom separatni mir. 

Ubojica je u kralja ispalio tri metka, pogodivši ga u glavu i prsa. Uz kralja u doba molitve bio i njegov unuk princ Husein (kasniji poznati jordanski kralj), kojem je bilo samo 15 godina. Kraljev ubojica je pucao i na princa, ali je ovaj preživio zahvaljujući medalji koju je nosio, a od koje se odbio metak. Zanimljivo je da je upravo njegov djed – ubijeni kralj Abdulah – inzistirao da princ Husein nosi na prsima tu medalju.


Komentari