Na današnji dan

Johns Hopkins – svojevremeno najveći dobrotvor u SAD-u – 1795.

Sveučilište Johns Hopkins, nazvano po dobrotvoru Johsu Hopkinsku, jedno je od najuglednijih u SAD-u, a uvrštava ga se i u najbolje svjetske akademske institucije uopće.

Dana 19. svibnja 1795. godine rođen je američki poduzetnik i dobrotvor Johns Hopkins, znamenit po osnivanju sveučilišta koje i danas nosi njegovo ime. Zanimljivo je da je Hopkinsov dar od sedam milijuna dolara u 19. stoljeću bio navodno i najveći pojedinačni dobrotvorni dar u dotadašnjoj povijesti SAD-a. Danas je Sveučilište Johns Hopkins jedno od najuglednijih u SAD-u, a uvrštava ga se i u najbolje svjetske akademske institucije.

Johns Hopkins rodio se na plantaži Whitehall na području američke savezne države Maryland. Riječ je o području u blizini američkog glavnog grada Washingtona, a samo desetak kilometara od znamenite američke pomorske akademije u Annapolisu (mornarički pandan West Pointu). Neobično osobno ime Johns naslijedio je Hopkins od svog djeda, koji se također zvao Johns Hopkins, a nazvan je tako po svojoj majci Margaret Johns (u SAD-u postoji mnogo primjera uzimanja osobnog imena prema majčinom prezimenu).

Obitelj Hopkins pripadala je kvekerima, specifičnoj protestantskoj kršćanskoj denominaciji. Johns Hopkins obogatio se trgovinom i ulaganjem (osobito u željeznice). U dobrotvorne svrhe dao je veći dio svog bogatstva, a spomenuto sveučilište samo je jedna od institucija osnovanih iz njegovog dobrotvornog dara (osnovano je još i sirotište, kao i bolnica, tiskara itd.)

Hopkins se zalagao i za oslobođenje američkih robova (radilo se o tzv. abolicionističkom pokretu). Poživio je do svoje 79. godine, a umro je 1873. u gradu Baltimoreu u saveznoj državi Maryland.


Komentari