Na današnji dan

John Vanbrugh – najslavniji barokni arhitekt u Velikoj Britaniji – 1726.

John Vanbrugh projektirao je veličanstvenu palaču Blenheim pokraj Oxforda. Vanbrugh je izradio i nacrte za prostrani dvorac Howard pokraj Yorka.

Dana 26. ožujka 1726. godine umro je John Vanbrugh, jedan od najznamenitijih arhitekata u povijesti Velike Britanije. Prema njegovim su nacrtima izgrađene dvije najpoznatije barokne aristokratske rezidencije u Engleskoj – palača Blenheim pokraj Oxforda i dvorac Howard pokraj Yorka. Dvorac Howard dizajnirao je Vanbrugh za svog političkog kolegu Charlesa Howarda, koji je nosio titulu grofa (earla) od Carlislea (engl. Earl of Carlisle). Za izgradnju palače Blenheim, koju je financirala britanska kraljica Ana, a koja je trebala biti nagrada za njenog najuspješnijeg vojskovođu – Johna Churchilla, vojvodu od Marlborougha – angažiran je Vanbrugh upravo po odabiru tog vojvode. Zahvaljujući Vanbrughovom dizajnu ta je palača u Woodstocku pokraj Oxforda postala najveličanstvenijom nekraljevskom rezidencijom u cijeloj Velikoj Britaniji. U toj je palači kasnije rođen i Winston Churchill, britanski premijer koji je bio potomak spomenutog vojvode od Marlborougha.

Zanimljivo je da se Vanbrugh bavio i potpuno drugačijim interesima od arhitekture. Primjerice, pisao je komedije kontroverznog sadržaja koje su tada bile vrlo popularne. Također, došao je kao političar u sukob s vladajućim strukturama, tako da je niz godina proveo u francuskim zatvorima (neko je vrijeme bio smješten čak i u znamenitoj Bastilji u Parizu). Nakon plodne karijere preminuo je u 63. godini života u kući koju je sam sagradio, a koja se nalazila u Westminsteru, samo nekoliko stotina metara od znamenite rezidencije britanskih premijera na adresi 10 Downing Street.

Komentari