Na današnji dan

John Steinbeck – pisac o obespravljenoj i osiromašenoj ruralnoj Americi (1902.)

Author and Nobel Prize winner John Steinbeck, early 1960s. (Photo by Underwood Archives/Getty Images)

Američki kniževnik koji je u svojim djelima analizirao suprotnosti u društvu John Steinbeck rođen je 27. veljače 1902. godine u Salinasu, u saveznoj državi Kaliforniji. Završio je prirodne znanosti na Stanfordu. Radio je kao fizički radnik te reporter, a u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je ratni dopisnik.

Prvu popularnost stekao je simpatičnom pričom o seljacima dokoličarima Četvrt Tortilla, a priče slične tematike objavio je u zbirkama Nebeski pašnjaci i Duga dolina. Ipak, glavna djela su mu romani o životu skitnica, probisvijeta i seljaka za Velike depresije u SAD-u 1930-ih godina prošlog stoljeća te o odrastanju i propadanju obitelji. O tome piše u Neizvjesnoj bitki, O miševima i ljudima, Crvenom poniju, Zimi našega nezadovoljstva

Najpoznatiji su mu romani Plodovi gnjeva, o farmerskoj obitelji koja tijekom krize seli iz Oklahome u Kaliforniju te Istočno od raja, prerada biblijske priče o Kainu i Abelu, s mnogo autobiografskih elemenata. Napisao je i antinacistički roman Mjesec je zašao kao i putopise o Rusiji, Ruski dnevnik, i SAD-u, Putovanja s Charleyem u potrazi za Amerikom.

Godine 1962. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. John Steinbeck preminuo je 1968. u New Yorku.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari