Na današnji dan

John Manners – prvi vojvoda od Rutlanda (1638.)

Dana 29. svibnja 1638. rođen je John Manners, prvi vojvoda od Rutlanda. Potjecao je iz aristokratske obitelji Manners, koja je još od 1525. posjedovala titulu earla, tj. grofa od Rutlanda. Naziv je ta titula dobila prema grofoviji Rutland, smještenoj oko 130 kilometara sjeverozapadno od Londona i tridesetak kilometara istočno od Leicestera. Grofovija Rutland postoji i danas kao ceremonijalna engleska grofovija, i to jedna od najmanjih u čitavoj Ujedninjenoj Kraljevini.

Spomenuti John Manners naslijedio je 1679. godine, u dobi od 41 godine, od preminulog oca titulu grofa od Rutlanda, i to kao kronološki deveti po redu nositelj te titule. Godine 1703. nagrađen je uzdizanjem u vojvodski status, najviši rang aristokracije. Naime, te je godine John Manners proglašen vojvodom od Rutlanda, a dobio je i sporednu titulu markiza od Granbyja, koja je od tada tradicionalno dodjeljivana iz počasti najstarijim sinovima i pretpostavljenim nasljednicima nositelja vojvodske titule.

Vojvodsku titulu John Manners zaradio je podržavši protestantskog kandidata Vilima Oranskog za britanskog kralja, umjesto katoličkog Jakova II., iz dinastije Stuart. Slično je još niz aristokrata koji su podržavali Vilima Oranskog dobio vojvodsku titulu, uključujući Charlesa Talbota (prvog vojvodu od Shrewsburyja), Williama Cavendisha (prvog vojvodu od Devonshirea) i Thomasa Osbornea (prvog vojvodu od Leedsa).

Komentari