Na današnji dan

John Locke – Otac Liberalizma (1632.)

Dana 29. kolovoza 1632. rođen je John Locke, engleski filozof koji je ostvario velik utjecaj na povijesni razvoj filozofije, politike i prava. Rodio se u puritanskoj obitelji u gradiću Wringtonu pokraj Bristola u jugozapadnoj Engleskoj. Otac mu je bio pravnik i bivši vojnik, pristaša parlamentaraca u Engleskom građanskom ratu. Locke je u mladosti studirao na znamenitom koledžu Christ Church u Oxfordu, a zanimljivo je da se obrazovao i na području medicine. Određeno je vrijeme radio kao liječnik Lorda Ashleyja (kasnije poznatijeg pod titulom Lorda Shaftesburyja), koji je stekao visoke političke položaje (bio je lord kancelar i član engleske Vlade).

Kasnije se Locke posvetio filozofskim i pravnim razmatranjima, a smatra ga se utemeljiteljem modernog empirizma. Važan je Lockeov koncept tabule rase, po kojem se ljudska duša tumači kao neispisana prazna ploča u koju ideje dolaze tek iz iskustva. Zastupao je toleranciju među religijama, a inzistirao je na važnosti razuma. U političkom se smislu Locke zalagao za ustavnu monarhiju u kojoj bi postojala podjela vlasti. U djelu Dvije rasprave o vladi postavio je teoriju o prirodnom pravu i stvarnim pravima koje treba upotrebljavati kako bi se razlikovalo legalnu od nelegalne civilne vlade. Zbog svojih ideja nazivan je Ocem Liberalizma, a smatra ga se jednom od najvažnijih predstavnika prosvjetiteljstva. Možda potaknut iskustvima iz djetinjstva i adolescencije (Engleski građanski rat), bio je sumnjičav prema naglim društvenim promjenama i revolucijama.

Njegove ideje imale velik utjecaj na Voltairea, Jeana-Jacquesa Rosseaua, Davida Humea, Immanuela Kanta te na američke revolucionare (autori Ustava SAD-a pozivali su se na njegove ideje). Kritičari su isticali da je unatoč zagovaranju liberalizma Locke ulagao u tvrtku koja se bavila trgovinom robljem.

Piše: Boris Blažina


Komentari