Na današnji dan

John Law – škotski avanturist i kockar postao francuski ministar financija (1729.)

Dana 21. ožujka 1729. godine umro je John Law, jedan od najvećih avanturista u povijesti kapitalizma. Od razmjerno malo poznatog Škota koji se u mladosti bavio kockom postao je šef državnih financija Kraljevine Francuske.

Law se rodio u Edinburghu 1671. godine. Budući da je Lawov otac kupio dvorac Lauriston pokraj Edinburgha, obitelj je postala poznata i pod prezimenom Law of Lauriston. U mladosti je John Law izgubio mnogo novca na kocki u Londonu, a 1694. sudjelovao je u dvoboju, pri čemu je ubio protivnika. Uhićen je i osuđen na smrt, no uspio se izvući te je pobjegao u Nizozemsku.

Nakon niza godina provedenih u Europi, pri čemu se bavio riskantnim financijskim poslovima, Law je postao poznat u Parizu. Za vrijeme kralja Luja XIV. nije uspio doći u francusku visoku politiku, no nakon što je taj kralj umro, došlo je njegovo vrijeme. Naime, nakon smrti Luja XIV. najmoćnijim čovjekom u Francuskoj postao je vojvoda od Orleansa, kao regent (namjesnik) petogodišnjeg kralja Luja XV. Regent je Lawa doveo u vrh francuske gospodarske i financijske politike. Tako je Law postao glavni kontrolor financija u Kraljevini Francuskoj, što je bio položaj sličan onom današnjih ministara financija.

Law je u Francuskoj utemeljio svojevrsnu središnju državnu banku (franc. Banque Générale), a golem je utjecaj dobio formiravši dioničko društvo (kompaniju) koje je imalo monopol nad poslovanjem u francuskim kolonijama u Sjevernoj Americi (u to je vrijeme Francuska posjedovala veći dio unutrašnjosti tog kontinenta, od Meksičkog zaljeva do Kanade). Law je veličao gospodarsko značenje tog kolonijalnog teritorija, tako da je vrijednost dionica spomenute kompanije na burzi dosegla astronomske razmjere.


Dakako, nakon napuhavanja burzovnog balona, on se rasprsnuo, tako da su mnogi Francuzi, uključujući i aristokrate, izgubili silne novčane iznose. Law je izgubio položaje i otišao je u Bruxelles, a zatim je živio po raznim dijelovima Europe. Umro je od upale pluća na današnji dan u Veneciji, navodno osiromašen, u dobi od 57 godina.

Komentari