Na današnji dan

John J. Pershing – američki general s najvišim činom u povijesti – 1948.

U trenutku smrti John J. Pershing imao je viši čin od bilo kojeg vojnika u američkoj povijesti. Taj je čin nazvan General of the Armies of the United States (hrv. general armija Sjedinjenih Država) i dodijeljen je za života samo njemu. Ako se uzme da američki generali s 5 zvjezdica odgovaraju britanskim feldmaršalima, Pershingov bi se čin sa 6 zvjezdica čak mogao smatrati činom generalissimusa ili velikog maršala.

Dana 15. srpnja 1948. godine umro je slavni američki general John J. Pershing, po kojem su nazvane poznate Pershing nuklearne rakete smještene u Zapadnoj Njemačkoj kao hladnoratovska prijetnja Istočnom bloku. Po njemu su nazvani i američki tenkovi M26 Pershing, koji su sudjelovali i u Drugom svjetskom i u Korejskom ratu. U trenutku smrti John J. Pershing imao je viši čin od bilo kojeg vojnika u američkoj povijesti. Taj je čin nazvan General of the Armies of the United States (hrv. general armija Sjedinjenih Država) i dodijeljen je za života samo njemu. Inače, danas u američkoj vojsci postoji 5 generalskih činova koji idu sljedećim redom od najnižeg prema najvišem:

1. Brigadier General (1 zvjezdica)

2. Major General (2 zvjezdice)

3. Lieutenant General (3 zvjezdice)


4. General (4 zvjezdice)

5. General of the Army (5 zvjezdica)

Dakle, Pershingov je čin viši čak i od generala armije i trebao bi biti označen s čak 6 zvjezdica. Međutim, Pershingu je bilo prepušteno da sam odabere kako će mu izgledati oznaka čina, a on je odabrao 4 zlatne zvjezdice (ostali generali imaju srebrne zvjezdice). Naknadno je 1976. predsjednik Gerald Ford unaprijedio i Georgea Washingtona u čin jednak Pershingovom, no Washington taj čin nije nosio za života pa je riječ o drugačijoj situaciji. Ako se uzme da američki generali s 5 zvjezdica odgovaraju britanskim feldmaršalima, Pershingov bi se čin sa 6 zvjezdica čak mogao smatrati činom generalissimusa ili velikog maršala.

Komentari