Na današnji dan

John Francis Fitzgerald – djed američkog predsjednika Johna F. Kennedyja – 1950.

Zanimljivo je da je John Francis Fitzgerald svojedobno bio izabran za gradonačelnika Bostona, i to kao prvi katolik irskog podrijetla na toj funkciji.

Dana 2. listopada 1950. godine umro je John Francis Fitzgerald, djed znamenitog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Srednje ime Fitzgerald dobio je Kennedy upravo po prezimenu svoga djeda, koje je ujedno bilo i djevojačko prezime predsjednikove majke. John Francis Fitzgerald bio je rimokatolik, a rođen je u Bostonu 1863. godine. Po toj je svojoj godini rođenja bio vršnjak Henryja Forda, Williama Randolpha Hearsta i Richarda Warrena Searsa, redom bogatih američkih poduzetnika.

John Francis Fitzgerald bio je irskog podrijetla, kao i obitelj Kennedy u koju se udala njegova kći Rose (majka predsjednika Johna F. Kennedyja). Zanimljivo je da je 1906. godine John Francis Fitzgerald izabran za gradonačelnika Bostona, i to kao prvi katolik irskog podrijetla na toj funkciji. U starosti je John Francis Fitzgerald pomogao svom unuku Johnu F. Kennedyju pri prvoj kampanji za ulazak u Kongres. Zanimljivo je da je kasnije Kennedy predsjedničku jahtu nazvao Honey Fitz, u čast svog djeda čiji je to bio nadimak. John Francis Fitzgerald nije doživio da njegov unuk postane predsjednik. Naime, umro je na današnji dan 1950. godine, u prilično visokoj 88. godini života.

Komentari