Na današnji dan

John Dillinger ubijen u Chicagu pri izlasku iz kina (1934.)

Dana 22. srpnja 1934. u Chicagu je smrtno ranjen poznati kriminalac John Dillinger. Bio je jedan od najpoznatijih pripadnika podzemlja u doba Velike depresije u Sjedinjenim Američkim Državama. Dillinger je izvršio niz od 24 pljački banaka, a dva je puta uspio pobjeći iz zatvora. Premda su u njegovo vrijeme živjeli i drugi poznati kriminalci, poput Baby Face Nelsona, Pretty Boy Floyda te para Bonnie i Clyde, upravo je Dillinger bio najzloglasniji.

John Dillinger otišao je pogledati film Manhattan Melodrama, s Clarkom Gableom u glavnoj ulozi, u kino Biograph Theater u Chicagu. Policija je saznala za njegovu lokaciju jer ga je izdao jedan od njegovih suradnika i organizirala zasjedu na izlasku iz kina (nisu željeli riskirati pucnjavu u kino dvorani punoj ljudi). Policijski agenti zapucali su na Dillingera nakon što je napustio kino i pokušao im pobjeći. Pogodila su ga četiri metka, od kojih jedan u stražnju stranu vrata. Dillinger je ubrzo izdahnuo, a pristigli bolničari proglasili su ga i službeno mrtvim. U trenutku smrti imao je samo 31 godinu.

Postoji i teorija da muškarac koji je ubijen na izlasku iz kina zapravo nije bio John Dillinger, a da je on pobjegao zakonu. Cijela je priča dodatno komplicirana i time što je Dillinger uoči tog ubojstva bio na nekoliko plastičnih operacija.


Komentari