Na današnji dan

John D. Rockefeller – najbogatiji čovjek u povijesti? – 1937.

Crkvu je Rockefeller darivao redovito s 10% od onoga što bi zaradio. Rockefeller je bio prva osoba na svijetu koja je zaradila milijardu dolara.

Dana 23. svibnja 1937. godine umro je kao najbogatiji čovjek na svijetu John Davison Rockefeller. Smatra se da je Rockefeller bio vjerojatno najbogatiji čovjek koji je ikada živio, jer je njegovo bogatstvo, uračunavši promjenu vrijednosti novca, daleko premašivalo bogatstva današnjih vodećih milijardera. Rockefeller je bio prva osoba na svijetu koja je zaradila milijardu dolara. Bio je poznat po svojoj darežljivosti i dobrotvorstvu.

Darovao je ukupno oko 550 milijuna dolara tijekom života. Zanimljivo je da je Rockefellerova fondacija potpomagala i neke hrvatske medicinske ustanove, primjerice financirala je izgradnju zgrada škole za medicinske sestre u Mlinarskoj ulici u Zagrebu. Svoju baptističku Crkvu (inače poznatu uglavnom po crnačkom članstvu poput Martina Luthera Kinga) Rockefeller je darivao redovito s 10% od onoga što bi zaradio. Bio je poznat i po tome što je dijelio novčiće prolaznicima. Kad je umro na današnji dan nedostajalo mu je samo dva mjeseca da napuni 98 godina. Umro je od ateroskleroze u svojoj zimskoj rezidenciji na Floridi, a pokopan je na groblju s pogledom na jezero Erie na sjeveru SAD-a.


Komentari