Na današnji dan

Johann Christian Reil – tvorac pojma psihijatrija (1759.)

Dana 20. veljače 1759. rođen je Johann Christian Reil, tvorac pojma psihijatrija. Rodio se u sjevernonjemačkom gradu Rhaudeu, nedaleko od obale Sjevernog mora. 

Pojam psihijatrije (njem. Psychiatrie) uveo je Reil 1808. godine. Tijekom dugog vremenskog razdoblja radio je u gradu Halleu na rijeci Saale, nedaleko od Leipziga. Bio je prijatelj znamenitog Johanna Wolfganga Goethea. Godine 1810. postao je profesor u Berlinu. Po struci je bio liječnik i fiziolog, ali se zanimao i za ostale grane znanosti, kao i Goethe. Naime, u to se doba velik broj učenih ljudi bavio širokim područjima znanosti (uska specijaliziranost došla je tek kasnije).

Reil je poznat po radu na području anatomije te je prvi opisao dijelove mozga arcuate fasciculus i locus coeruelus. Ujedno je pokrenuo prvi fiziološki časopis časopis nazvan Archiv für die Physiologie te je radio na podizanju svijesti o teškom položaju psihički bolesnih osoba. Smatrao je da su psihičke bolesti uzrokovane ne samo biološkim faktorima, već i društvenim okruženjem.

Johann Christian Reil umro je u spomenutom gradu Halleu 1813. godine, i to od zarazne bolesti tifusa, kojeg je dobio liječeći ranjenike iz znamenite Bitke kod Leipziga te godine. To je bila najveća bitka u Europi prije Prvog svjetskog rata, te najkrvavija bitka Napoleonovih ratova, s više od 100 000 poginulih.


Piše: Boris Blažina

Komentari