Na današnji dan

Rođen Joe Kennedy – utemeljitelj dinastije Kennedy (1888.)

Dana 6. rujna 1888. rođen je važan američki političar i poslovni čovjek – Joseph Kennedy – često skraćeno nazivan Joe. Potjecao je iz katoličke obitelji Kennedy, koja se u Irsku doselila dvije generacije ranije (za vrijeme njegovog djeda Patricka Kennedyja). Kennedyjevi su u SAD-u živjeli u gradu Bostonu, gdje su bili jedna od najvažnijih bostonskih katoličkih obitelji. Joe Kennedy oženio se s Rose Fitzgerald, čime su ujedinjene dvije vjerojatno najmoćnije obitelji irskog podrijetla u SAD-u. Majčino prezime Fitzgerald nosio je američki predsjednik John F. Kennedy kao srednje ime.

Joe Kennedy svojim je poslovnim ulaganjima stekao ogromno bogatstvo. Već s 25 godina hvalio se da je najmlađi predsjednik banke u SAD-u. Izgleda da je Joe Kennedy osobito dobro podnio poznati krah burze 1929. godine. Kasnije je tvrdio da je predvidio burzovni slom, procijenivši da je vrijeme za povlačenje. Silno se obogatio upravo u vrijeme Velike depresije, vjerojatno zato što je kupio nekretnine. Kasnije je postao vlasnik i svojedobno najveće zgrade na svijetu – divovskog Merchandise Marta u Chicagu. Ta zgrada danas je jedan od simbola Chicaga i raspolaže s čak 372.000 četvornih metara prostora.

Od ostalih položaja, spomenimo da je Joe Kennedy bio američki veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini uoči Drugog svjetskog rata. S vremenom je Kennedyjevo bogatstvo naraslo na nekoliko stotina milijuna dolara, što bi danas vrijedilo milijarde. Bio je vjerojatno među 10-20 najbogatijih ljudi u čitavom SAD-u, u rangu sa slavnim Howardom Hughesom.

Sa svojom suprugom Rose imao je Joe Kennedy čak devetoro djece. Izgleda da je Joe imao velike političke ambicije, možda čak postati i predsjednikom SAD-a. Te ambicije prenio je na svoju djecu.


Komentari