Na današnji dan

Jivajirao Scindia – posljednji vladajući maharadža od Gwaliora – 1961.

George Jivajirao Scindia vladao je kao maharadža od Gwaliora područjem od oko 68.291 četvornih kilometara. Osim goleme tvrđave na brdu iznad Gwaliora, maharadža je raspolagao i velikom palačom s oko 400 soba, koju je sagradio njegov djed.

Dana 16. srpnja 1961. godine umro je maharadža George Jivajirao Scindia od Gwaliora. Bio je posljednji vladajući maharadža od Gwaliora jer je ta indijska autonomna državica tijekom njegovog života uklopljena u Republiku Indiju. Maharadže od Gwaliora bili su među pet najuglednijih autonomnih indijskih vladara tijekom britanske kolonijalne vlasti na tom području. Naime, Britanci su u Indiji znatnom broju lokalnih vladara ostavili vlast na određenim područjima, no kontrolirali su ih pomoću svojih predstavnika (tzv. rezidenata).

George Jivajirao Scindia vladao je kao maharadža od Gwaliora područjem od oko 68.291 četvornih kilometara (većem od Republike Hrvatske). Gwalior se nalazi oko 100 kilometara južno od grada Agre, znamenite po Taj Mahalu. Maharadža od Gwaliora imao je više od 4.000.000 podanika, a po prihodima su ispred njega bila samo tri indijska vladara – nizam od Hyderbada (daleko najbogatiji od svih), maharadža od Mysorea i maharadža od Jammua i Kašmira.

Osim goleme tvrđave na brdu iznad Gwaliora, maharadža je raspolagao i velikom palačom s oko 400 soba, koju je sagradio njegov djed. Pripadao je dinastiji Scindia, koja je u Indiji ostala utjecajna i nakon ukidanja titula maharadža. Dapače, sin maharadže Georgea Jivajiraoa Scindije postao je u Republici Indiji ministrom željeznica, i to u vladi Rajiva Gandhija. Georgeova kći Vasundhara Raje Scindia postala je premijerkom indijske države Rajasthan, a njena sestra Yashodhara Raje Scindia postala je indijskom ministricom trgovine, industrije i zapošljavanja.


Komentari