Na današnji dan

Ruska seljanka pokušala ubiti redovnika Raspućina – 1914.

Guseva je nakon probadanja Raspućina uzviknula: “Ubila sam Antikrista!” Ipak, Raspućin od probadanja nožem nije umro, nego je pobjegao niz ulicu, a Jina je pojurila za njim nastojeći ga dotući. 

Ruskog mističnog redovnika Grigorija Raspućina, koji je imao ogroman utjecaj na carsku obittelj, pokušala je 29. lipnja 1914. godine ubiti ruska seljanka Jina Guseva, zabivši mu nož u trbuh. Dogodilo se to u Sibiru, u selu Pokrovskoje kraj grada Tobolska. Pokrovskoje je bilo Raspućinovo rodno selo i u njemu su živjela njegova žena i djeca, koju je dolazio posjećivati kad nije bio na ruskom carskom dvoru. Mnogi Rusi bili su zavidni Raspućinu zbog njegovog velikog utjecaja na carsku obitelj, naročito zato što su smatrali da on taj utjecaj iskorištava i negativno utječe na cijelu državu. Naime, Raspućin je u milost cara i carice došao zbog svojih navodnih mističnih sposobnosti. Carev jedinorođeni sin Aleksej bio je hemofiličar kojem niti jedna terapija nije pomagala. Carica je vjerovala da uz Raspućinovu pomoć izmoljenu od Boga dječaku prestaje krvarenje.

Protiv Raspućinove veze s carem i caricom digla se velika opozicija. Jina Guseva je nakon probadanja Raspućina navodno uzviknula: “Ubila sam Antikrista!” Ipak, Raspućin od probadanja nožem nije umro, nego je pobjegao niz ulicu, a Jina je pojurila za njim nastojeći ga dotući. Odbio ju je tek udarcem štapa u lice, nakon čega se ona predala policiji. Proglašena je ludom i stavljena u azil za mentalno poremećene. Raspućin je poživio još više od dvije godine, kad ga je ubila grupa urotnika predvođena aristokratom knezom Feliksom Jusupovim.

Komentari