Na današnji dan

Jimmu – prema tradiciji prvi japanski car (711. pr. Kr.)

Dana 13. veljače 711. prije Krista prema predaji rođen je car Jimmu, mitski osnivač države Japan i prvi car čije se ime navodi u tradicionalnim popisima careva. Pravo ime navodno mu je bilo Kamo-Yamato-ipare-biko ili Kan’yamato Iwarebiko. Prema japanskoj predaji, Jimmu je bio potomak božice sunca Amaterasu (važnom božanstvu šintoističke religije) i boga oluje Susanoo. Japanska carska dinastija smatra se potomcima cara Jimmua, što bi ju činilo direktnim potomcima drevnih japanskih božanstava. Tradicionalno se smatra da je njegova vladavina započela 660. pr. Kr., što bi značilo da je japanska carska dinastija opstala od tada sve do današnjeg dana, odnosno više od 26 stoljeća. Carev datum rođenja pada na kinesku Novu Godinu, no to je određeno mnogo kasnije, tek 1872., u vrijeme razdoblja Meiji. U stvarnosti je car Jimmu mitski i najvjerojatnije kompozitni lik, čiji je životopis nastao spajanjem više legendi o klanu Otomo, s ciljem učvršćivanja legitimiteta tog klana kao vladajuće dinastije Japana.

Prema predaji, Jimmu i njegova braća rođeni su u Takachihu, gradiću na jugu Kyushua, najjužnijeg od četiri velika japanska otoka. Kako su smatrali da je to mjesto neprikladno za vladanje cijelim Japanom, odlučili su se odseliti na istok. Uz pomoć jednog lokalnog plemenskog vođe, preplovili su Unutarnje more Seto i iskrcali se kod današnje Osake na najvećem japanskom otoku Honshuu. Tamo su se sukobili s jednim plemenskim vođom imena Nagasunehiko (hrv. Dugonogi čovjek), te su pretrpjeli poraz. Tada je Jimmu shvatio da su izgubili jer su se borili prema istoku, u Sunce, pa je poveo svoje brodove i iskrcao se kod poluotoka Kii i krenuo na zapad.

Slijedeći tronogu vranu, stigli su do pokrajine Yamato. Ovdje su se ponovno borili protiv Nagasunehika, ali su ga ovaj puta pobijedili. Lokalna božanstva prihvatila su Jimmua kao zakonitog nasljednika prijestolja, čime je postao car čitavog Japana. Bez obzira na upitnu istinitost ove priče, činjenica je da je klan Yamato zavladao velikim dijelom Japana i uspostavio carsku dinastiju koja je opstala do današnjeg dana.

Jimmu je navodno umro u dobi od 126 godina, a ime po kojemu je danas poznat stekao je tek postumno. Ono zapravo znači božanska moć ili bog-ratnik, potječe iz kineskog jezika i nosi budističke implikacije, što znači da je nastalo mnogo stoljeća nakon vremena u kojem je Jimmu tobože živio. Postoje i teorije koje Jimmua identificiraju s kineskim izbjeglicama koje su se u 3. stoljeću pr. Kr. doselile u Japan i donijeli brojne nove tehnologije.


Komentari