Na današnji dan

Jim Morrison imao je IQ 149 – 1943.

Njegov učitelj engleskog čak je počeo sumnjati da Morrison izmišlja naslove knjiga o kojima je donosio izvještaje.

Na današnji dan na Floridi je rođen pjevač Jim Morrison. Roditelji su mi bili irsko-škotskog porijekla. Zanimljivo je da mu je otac bio admiral u američkoj mornarici, koji je zapovijedao pomorskim snagama u doba eskalacije Vijetnamskog rata. Kao sin pomorskog časnika Jim se u djetinjstvu često morao seliti.

Kvocijent inteligencije Jimu Morrisonu navodno je bio čak 149. Za vrijeme školovanja mnogo je čitao, a izbor knjiga bio mu je neobičan. Njegov učitelj engleskog čak je počeo sumnjati da Morrison izmišlja naslove knjiga o kojima je donosio izvještaje, pa je morao poslati nekoga u Kongresnu knjižnicu da provjeri postoje li uopće te knjige. I doista, premda njegov učitelj nikada nije čuo za njih, primjerice za knjige o demonologiji iz 16. i 17. stoljeća, Morrison ih je doista čitao. Od pisaca na njega su utjecaj imali Nietzsche, Rimbaud, Baudelaire, Kafka, Balzac i mnogi drugi.

Upisao se na Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA) i diplomirao kinematografiju. Godine 1965. osnovao je grupu Doors, koja je ime dobila prema naslovu knjige Aldousa Huxleya The Doors of Perception (engl. Vrata percepcije). Jim je umro u dobi od samo 27 godina (u istoj su dobi umrli i Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain i Amy Winehouse).


Komentari