Na današnji dan

Jesu li procesuirani japanski ratni zločinci? – 1948.

Ukupno je 28 japanskih vojnih i političkih vođa optuženo za najteži oblik zločina. Radilo se o trostrukom zločinu – protiv čovječnosti, protiv mira i protiv ratnih pravila.

Dana 12. studenog 1948. godine donesene su presude japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. Sudski proces koji se vodio protiv njih bio je ekvivalentan Nürnberškom procesu protiv nacističkih ratnih zločinaca u Njemačkoj. Cijeli se sud službeno zvao Međunarodni vojni tribunal za Daleki istok, a kolokvijalno je nazivan Tokijski proces ili jednostavno Tribunal.

Ukupno je 28 japanskih vojnih i političkih vođa optuženo za najteži oblik zločina. Radilo se o trostrukom zločinu – protiv čovječnosti, protiv mira i protiv ratnih pravila. Zločinac koji je privukao najviše pozornosti bio je zloglasni general Hideki Tojo – koji je vršio funkciju japanskog premijera tijekom većeg dijela rata (1941. – 1944.). Njegovo uhićenje naredio je američki vrhovni zapovjednik general MacArthur kad je došao na japansko otočje. Zanimljivo je da se Tojo upravo spremao počiniti samoubojstvo kad su ga američki vojnici došli uhititi. Pucao si je u prsa, ali nije pogodio srce. Amerikanci su ga odmah dali operirati i tako su spriječili da umre prije suđenja.

Na današnji dan Tojo i još šest japanskih vođa (Doihara, Hirota, Seishiro, Kimura, Muto i Matsui) osuđeni su na najoštriju kaznu – smrt. Smaknuti su vješanjem kasnije iste godine. Šesnaest zločinaca osuđeno je na doživotni zatvor. Zanimljivo je da je od tih 16 čak 13 pušteno u sljedećih 8 do 10 godina, a preostala trojica su umrla u zatvoru.


Od svih osuđenih Japanaca najblažu kaznu dobio je ministar vanjskih poslova Mamoru Shigemitsu, vjerojatno zato što je upravo on potpisao predaju u ime Japana. Osuđen je na samo 7 godina. Nitko od 28 optuženih nije dobio oslobađajuću presudu, samo je Shūmei Ōkawa (prevoditelj Kurana na japanski!) proglašen mentalno nespremnim za suđenje, pa je optužnica protiv njega odbačena.

Zanimljivo je da japanski car Hirohito nikada nije procesuiran i da je oslobođen svake krivnje za Drugi svjetski rat. Njegovi podložnici zapravo su na neki način žrtvovani umjesto njega.

Komentari