Na današnji dan

Jeste li ikad čuli za državu Franklin? (1784.)

Dana 23. kolovoza 1784. godine proglašena je američka savezna država nazivana Franklin, na teritoriju koji je u to doba pripadao Sjevernoj Karolini. Država Franklin jedna je od najneobičnijih tvorevina u povijesti SAD-a. Nikada nije stekla opće priznanje, a još i danas pripada kontroverznim povijesnim pojavama.

Teritorij na kojem je proglašena nova država nalazio se na svojevrsnom krajnjem zapadu tadašnjeg američkog područja naseljenog bijelim stanovništvom. Bio je to na neki način američki Divlji zapad za tadašnje pojmove. Naime, to područje nalazilo se s druge strane gorja Appalachian u odnosu na tadašnjih 13 država SAD-a, a ondje su prisutni bili i neriješeni sporovi s lokalnim Indijancima. Spomenimo da je na teritoriju države Franklin rođen 1786. i poznati američki nacionalni junak Davy Crockett. Danas teritorij te nekadašnje države pripada američkoj saveznoj državi Tennessee. 

Ime Franklin odabrano je po američkom državniku Benjaminu Franklinu, kojeg se tim činom željelo pridobiti da pomogne novoproglašenoj državi pri postizanju priznanja. Međutim, on se ogradio od tog pokušaja i nije dao doprinos priznanju države. Na kraju državi Franklin doista nije uspjelo postići priznanje i ona se ugasila, nakon svega nekoliko godina postojanja.

Komentari