Na današnji dan

Jesse James kukavički ubijen s leđa u vlastitom domu – 1882.

Izdali su ga vlastiti partneri, jer je za Jamesovu glavu bila ponuđena velika nagrada.

Jedan od najpoznatijih odmetnika s Divljeg zapada, Jesse James, upucan je trećeg travnja 1882. godine u gradiću St. Joseph u američkoj saveznoj državi Missouri. Ubijen je zbog izdaje, pri čemu su ga izdali vlastiti partneri koji su se nagodili s guvernerom Missourija. Taj je guverner uhićenje Jessea Jamesa smatrao svojim prioritetom i najavio ga je pri svojoj inauguraciji.

Budući da je zakon sprečavao guvernera da ponudi veliku nagradu za Jamesovu glavu, nagovorio je željezničke kompanije da to učine, tako da je objavljena nagrada od 5.000 dolara (tada velik iznos koji bi vrijedio današnjih 400.000 – 500.000 kuna). Sve je to navelo Jamesove partnere – braću Ford – da ga izdaju. 

Toga jutra, nakon doručka, Jesse James je u jednom trenutku ugledao na zidu jednu prašnjavu sliku. Popeo se na stolac da je očisti, okrenuvši se prema zidu. U tom je trenutku Bob Ford kukavički pucao Jamesu u stražnji dio glave i ubio ga. Ubojstvo je postalo nacionalna senzacija i gomile ljudi dolazile su da vide Jamesovo mrtvo tijelo.

Braću Ford lokalne su vlasti uhitile zbog ubojstva i brzim postupkom osudile na vješanje. Međutim, tada je pristiglo guvernerovo pomilovanje . Braća su puštena, a dobili su i dio nagrade. 


Komentari