Na današnji dan

Jérôme Bonaparte – kralj Vestfalije – 1860.

Kao kralja Vestfalije Napoleon je Jérômea oženio jednom njemačkom princezom – Katarinom od Württemberga – koja je bila uglednog podrijetla. Kralj Jérôme vladao je time u Njemačkoj i bio je oženjen Njemicom.

Dana 24. lipnja 1860. godine umro je Jérôme Bonaparte, najmlađi brat Napoleona Bonapartea. Jérôme je, poput većine Napoleonove braće, dobio kraljevsku titulu, jer ga je brat postavio na čelo Kraljevine Vestfalije, neobične tvorevine u Njemačkoj. Kraljevina Vestfalija kreirana je 1807. godine od teritorija nekoliko dotadašnjih državica u Njemačkoj. U doba maksimalnog opsega obuhvaćala je oko 63.600 četvornih kilometara, a imala je čak oko 2.600.000 stanovnika.

Jérôme Bonaparte bio je čak 15 godina mlađi od Napoleona. Kad je postao kraljem Vestfalije imao je Jérôme samo 22 godine, a već je imao iza sebe jedan brak, s Amerikankom Elizabeth Patterson. S njom je jedno vrijeme živio u Americi, a dobio je i potomke koji su tvorili američku granu dinastije Bonaparte. Ipak, po nalogu svog brata morao se razvesti od svoje supruge. Dapače, kao kralja Vestfalije Napoleon ga je zatim oženio jednom njemačkom princezom – Katarinom od Württemberga – koja je bila uglednog podrijetla. Kralj Jérôme vladao je, dakle, u Njemačkoj i bio je oženjen Njemicom. Prijestolnica mu je bila u gradu Kasselu, nekadašnjem glavnom gradu države Hessen-Kassel. Kod tog je grada Jérôme imao rezidenciju u dvorcu Wilhelmshöhe, s prekrasnim okolišem (u vrijeme Napoleona preimenovan je taj kompleks u Napoleonshöhe).

Komentari