Na današnji dan

Jeljcin dao ostavku, a Putin postao vršitelj dužnosti predsjednika Rusije – 1999.

Prvi Putinov dekret na tom položaju bio je onaj kojim je Jeljcinu i njegovoj obitelji osigurano da neće biti proganjani zbog optužbi za korupciju.

Dana 31. prosinca 1999. godine predsjednik Boris Jeljcin dao je ostavku, a dotadašnji premijer Vladimir Putin postao je time vršitelj dužnosti predsjednika Rusije. Zanimljivo je da je prvi Putinov dekret na tom položaju bio onaj kojim je Jeljcinu i njegovoj obitelji osigurano da neće biti proganjani zbog optužbi za korupciju. Nekoliko mjeseci kasnije, tijekom sljedeće godine (2000.), Putin je pobijedio na predsjedničkim izborima te tako postao i punopravni predsjednik Ruske Federacije.

Vladimir Putin rođen je u Lenjingradu 1952. godine. Njegov djed Spiridon Ivanovič Putin nekoć je radio kao kuhar i za Lenjina i Staljina. Vladimir Putin studirao je međunarodno pravo, a nakon završetka studija ušao je u KGB. Zanimljivo je da je od 1985. do 1990. godine Putin bio kao zaposlenik KGB-a stacioniran u Istočnoj Njemačkoj, poglavito u gradu Dresdenu. Dakle, Putin je svoje srednje tridesete godine života proveo zapravo u Njemačkoj, a u Dresdenu mu se rodila i kći.

Politički uspon Vladimira Putina započeo je kad se on, nakon pada komunizma u Istočnoj Njemačkoj 1990. godine, vratio u rodnu Rusiju. Deset godina kasnije postao je predsjednik Ruske Federacije, nakon spomenutog odstupa Borisa Jeljcina.


Komentari