Na današnji dan

Jedna od najbogatijih mladih nasljednica u Europi umrla nakon pada s konja (1482.)

U dobi od samo 25 godina, na današnji dan 1482. godine umrla je jedna od najbogatijih nasljednica u europskoj povijesti. Ime joj je bilo Marija od Burgundije, a umrla je od posljedica pada s konja pri jahanju. Naime, za vrijeme lova sa sokolovima, njen se konj spotaknuo, zbacio ju sa sedla i zatim pao na nju. Zadobila je teške ozljede te je ubrzo umrla.

Marija je od svog oca kao jedinica naslijedila rijetko viđeno bogatstvo. Vladala je vojvodstvima Burgundijom, Brabantom, Geldernom, Limburgom, Lothierom i Luksemburgom. Bila je i markiza od Namura te grofica od Flandrije, Artoisa, Charolaisa, Hainauta, Zeelanda, Holandije, Zutphena i Franche-Comtéa. Dakle, imala je 6 vojvodskih i 8 grofovskih titula te jednu titulu markize.

Njene zemlje obuhvaćale su gotovo cijelo područje današnjih država Belgije, Nizozemske i Luksemburga, velik dio sjeverne Francuske te prostrano područje Burgundije. Što je najvažnije, u to doba (kraj srednjeg vijeka) ta su područja pripadala najrazvijenijim i najbogatijim dijelovima Europe. Stoga je Marija od Burgundije bila znatno bogatija od priličnog broja europskih kraljeva i kraljica. Kad je poginula, njena se dinastija ugasila, a njeno ogromno bogatstvo pripalo je kući Habsburg, za čijeg se pripadnika, cara Maksimilijana, udala 1477. godine.

Komentari