Na današnji dan

Jedino ubojstvo premijera u britanskoj povijesti – 1812.

John Bellingham ubio je premijera Spencera Percevala u zgradi britanskog parlamenta, upucavši ga pištoljem u prsa. 

Britanski premijer Spencer Perceval ubijen je 11. svibnja 1812. godine, što je bio jedini takav slučaj u britanskoj povijesti. Perceval je bio na premijerskom položaju od 1809. godine, a u trenutku smrti bilo mu je 49 godina.

Premijera Percevala ubio je engleski trgovac John Bellingham koji je imao osobni spor s britanskom vladom. Naime, Bellingham je prethodno proveo duže vrijeme u zarobljeništvu u Rusiji, a smatrao je da bi mu britanska vlada to morala kompenzirati. Budući da su njegove peticije stalno odbijane, odlučio se osvetiti vladi, pri čemu je premijer Perceval postao žrtvom. 

John Bellingham ubio je premijera u večernjim satima, u zgradi britanskog parlamenta, upucavši ga pištoljem u prsa. Oružje je Bellingham nabavio nekoliko tjedana ranije, a njegov mu ga je krojač ušio u odijelo. U premijera je pucao dok je ovaj bio u hodniku parlamenta, nedaleko od dvorane zastupničkog doma (britanski državljani tradicionalno imaju pravo slobodnog ulaska u parlament radi sastajanja sa zastupnicima). Bellingham je odmah uhićen te je osuđen na smrt vješanjem.

 


Komentari