Na današnji dan

Jedini papa čiji se grob danas nalazi sjeverno od Alpa – 1047.

Tijelo pape Klementa II. danas leži u jedinoj postojećoj papinskoj grobnici u Njemačkoj. Ta se grobnica nalazi u znamenitoj katedrali u njemačkom gradu Bambergu.

Dana 9. listopada 1047. godine umro je papa Klement II. – 149. po redu poglavar Katoličke crkve. Premda je umro u Italiji, u blizini jadranske obale kod grada Pesara, Klement II. pokopan je u Njemačkoj. Njegovo tijelo danas leži u grobnici u katedrali u Bambergu. Vrlo je zanimljivo da je to danas jedina papinska grobnica sjeverno od Alpa, dapače jedina koja se nalazi izvan Italije i Francuske.

Papa Klement II. imao je prilično kratak pontifikat, a pokopan je u Bambergu prema vlastitoj želji. Naime, prije nego je izabran za papu bio je biskup u tom njemačkom gradu. Dapače, vrlo je zanimljivo da je Klement II. i nakon što je postao papom tj. rimskim biskupom, navodno nastavio upravljati i bamberškom biskupijom, što nije uobičajena praksa.

U pogledu papinskih grobnica, velika većina nalazi ih se u Italiji. Nekoliko papa sahranjeno je u Francuskoj, a Klement II. jedini je čija je grobnica danas izvan te dvije zemlje.


Komentari