Na današnji dan

Jedini njemački feldmaršal koji je umro u sovjetskom zatvoru (1954.)

Na današnji dan 1954. njemački je feldmaršal Paul Ludwig Ewald von Kleist umro u zatočeništvu u sovjetskom savezu. Bio je najviši vojni zapovjednik nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu koji je umro u sovjetskom zatočeništvu. Umro je u zloglasnom zatvoru grada Vladimira (Vladimirskij central), najvećem u Rusiji, oko 100 km od Moskve. Mnoge poznate osobe bile su u tom zatvoru. Jedan od njih bio je američki pilot Francis Gary Powers, koji je oboren iznad SSSR-a u špijunskom zrakoplovu U-2.

Feldmaršal von Kleist rođen je u cijenjenoj njemačkoj plemenitaškoj obitelji. Kao mladić služio je u poznatoj husarskoj konjici. Postao je general između dvaju ratova. U Drugom svjetskom ratu zapovijedao je jedinicama u invaziji na Poljsku, Francusku, Jugoslaviju, Grčku i Sovjetski savez (Operacija Barbarossa).

1942. Hitler je von Kleistu predao zapovjedništvo nad vojnim jedinicama koje su trebale preći Kavkaz i osigurati naftna polja blizu Bakua, južno od Istočne fronte. Međutim, kad su izbile teške borbe za Staljingrad, von Kleist je naredio povlačenje njemačke 8. armije jer je postojala mogućnost da ju Crvena armija uništi. To je povlačenje bilo protivno Hitlerovim zapovjedima, pa je von Kleist skinut s dužnosti. Gotovo je cijela 6. armija uhvaćena i uništena kod Staljingrada.

Amerikanci su uhitili feldmaršala von Kleista 1945. i isporučili ga Jugoslaviji. Odande je isporučen u Sovjetski savez 1948., gdje je osuđen na 10 godina zatvora. Nije doživio kraj izdržavanja kazne jer je umro 1954. u 76. godini života.


Komentari