Na današnji dan

Jedini nacist koji je Hitleru mogao govoriti ti i zvati ga imenom Adolf – 1887.

Ernst Röhm bio je Bavarac, rođen u Münchenu. Jedno je vrijeme Röhm bio najmoćniji čovjek u Trećem Reichu nakon Hitlera. 

Dana 28. studenog 1887. godine rođen je Hitlerov svojedobno blizak suradnik Ernst Röhm. Jedno je vrijeme Röhm bio najmoćniji čovjek u Trećem Reichu nakon Hitlera, jer je predvodio moćne SA-jedinice. SA je bila kratica za Sturmabteilung (hrv. Jurišni odred), a pripadnike tih jedinica nazivali su još i smeđekošuljašima. Na vrhuncu moći Röhm je kao SA-ov šef stožera imao pod sobom preko tri milijuna ljudi (smatrani su većom silom od regularne njemačke vojske).

Ernst Röhm bio je Bavarac, rođen u Münchenu. U Prvom svjetskom rat zadobio je ranu na licu, zbog čega je kasnije imao velik ožiljak. Röhm je postao jedan od najužih Hitlerovih suradnika. Dapače, navodno se on jedini obraćao Hitleru sa zamjenicom du (hrv. ti), a ujedno je bio i jedini nacistički dužnosnik koji ga je zvao Adolf, a ne “mein Führer”.

Ipak, s vremenom su se Röhm i Hitler razišli. Na kraju je Hitler naredio eliminaciju Röhma i SA-jedinica, u tzv. Noći dugih noževa. Hitler je osobno uhitio Röhma, nakon čega je ovaj smaknut u zatvoru, pucanjem u prsa. Ulogu sličnu SA-u preuzeo je Himmlerov SS.


Komentari