Select your Top Menu from wp menus

20.05.

Jedini liječnik koji je postao papom (1277.)

Jedini liječnik koji je postao papom (1277.)

Dana 20. svibnja 1277. umro je papa Ivan XXI. – jedini liječnik u povijesti koji je postao papa. Rođenjem je bio Portugalac imenom Pedro Julião. Studirao je medicinu, teologiju, logiku, fiziku i metafiziku. Postao je liječnik pape Grgura X. (poznatog po pokušajima komunikacije s Mongolima u doba Marka Pola), a ubrzo i kardinal. Pedro Julião aktivno se bavio medicinom, a napisao je i priručnike o liječenju bolesti, kao i rasprave na temu Aristotela.

Kardinal Pedro Julião izabran je za papu 1276. godine. Uzeo je ime Ivan XXI., a sjedište papinstva u to doba nije bilo u Rimu, nego u Viterbu. Taj gradić 70-tak kilometara sjeverno od Rima bio je službeno sjedište papinstva između 1257. i 1281. (do preseljenja je došlo ponajviše zbog lošeg odnosa rimskih stanovnika s papama).

Ivan XXI. nastavio se svojim učenim istraživanjima baviti i kao papa. Toliko se bavio time da je u papinskoj palači u Viterbu dao dograditi posebnu sobu u kojoj je mogao na miru raditi. Međutim, jedne noći kad je papa bio sam, urušio se strop te sobe i smrtno ga je ozlijedio.

Facebook Comments

Vezani članci