Na današnji dan

Jedini Hitlerov feldmaršal koji je poginuo od neprijateljske vatre – 1880.

Feldmaršal Fedor von Bock bio je tipični predstavnik njemačke vojničke elite. 

Trećeg prosinca 1880. godine rođen je Fedor von Bock – njemački visoki vojni zapovjednik koji će na kraju poginuti od savezničke vatre – i to kao jedini Hitlerov feldmaršal koji je umro takvom smrću za vrijeme čitavog Drugog svjetskog rata.

Feldmaršal Fedor von Bock bio je tipični predstavnik njemačke vojničke elite. Potjecao je iz pruske plemićke obitelj s dugom vojnom tradicijom. Naime Pruska je stoljećima bila jedna od najmilitantnijih država u Europi, a njena vojska imala je ugled najbolje organizirane u Europi, što je toj relativno maloj državi na sjeveru Njemačke davalo status europske velesile. Izgleda da su Prusi izumili i čitav koncept glavnog stožera (generalštaba) – kao središnjeg mjesta za planiranje vojnih operacija. Taj moćni pruski ratni stroj naslijedilo ja njemačko carstvo i pomoću njega povelo Prvi svjetski rat, a kasnije je naslijeđe te tradicije preuzeo i Hitler i vodio pomoću njega Drugi svjetski rat.

Bockov otac bio je odlikovani pruski general, a pradjed mu je služio u vojsci najslavnijeg pruskog kralja Fridrika Velikog – jednog od najproslavljenijih vojskovođa u povijesti, koji je bio i uzor samom Hitleru. Fedor von Bock krenuo je stopama svojih predaka i postao časnik njemačke vojske.


U Prvom svjetskom ratu Fedor von Bock odlikovan je poznatim odličjem Pour le Mérite (tzv. Plavi Max). To najviše prusko vojno odličje dobili su u Prvom svjetskom ratu od kasnijih Hitlerovih maršala još i ovi mladići: Hermann Göring (kao letački as koji je srušio 22 aviona), Erwin Rommel (za zarobljavanja navodno čitave talijanske divizije) i Ferdinand Schörner.

Hitler je Bocka imenovao feldmaršalom već 1940. godine, čime je Bock bio među prvima koji su dobili taj čin u vrijeme nacizma. Feldmaršal von Bock imao je važnu ulogu u njemačkim osvajanjima Europe – od invazije na Poljsku, preko osvajanja Francuske, pa do zlokobne Operacija Barbarossa (napad na Sovjetski Savez).

Pri napadu na SSSR, feldmaršal von Bock imao je ključnu ulogu kao zapovjednik Grupe armija centar. Naime, ta je velika formacija napredovala prema Moskvi, kao glavnom gradu SSSR-a. Opće je poznato da Nijemci nikada nisu uspjeli zauzeti Moskvu. Naime, u nepovoljnim klimatski uvjetima (blato) došli su do pred sam grad, ali onda je počela jaka ruska zima, koja je 1941. godine bila najjača u prethodnih 50 godina.

Sovjetski protunapad kod Moskve potisnuo je Nijemce. Feldmaršal von Bock koji je naredio povlačenje, da sačuva svoje trupe, bio je zbog toga smijenjen. I inače Bock nije bio u dobrim odnosima prema nacistima. Navodno je čak prezirao nacizam, jer je bio zapravo pruski monarhist.

Nakon prisilnog smjenjivanja s mjesta zapovjednika, Bock je umirovljen i nije više imao značajnu ulogu u ratu. Svega tjedan dana prije nego je rat završio, Bock se sa svojom obitelji u automobilu vozio prema Kielu, kad ga je napao saveznički lovački avion. Mitraljeska vatra iz aviona pogodila je automobil te ubila Bocka, njegovu suprugu i kćer.

Komentari