Na današnji dan

Jedini čovjek u povijesti koji je dobio i Nobelovu nagradu i olimpijsku medalju – 1982 .

Na Olimpijskim igrama 1920. godine u Antwerpenu osvojio je srebrnu medalju u trčanju na 1500 metara. Na tim je igrama bio i kapetan britanske trkačke momčadi.

Dana 8. listopada 1982. godine umro je britanski lord Noel-Baker, jedini čovjek u povijesti kome su dodijeljene i olimpijska medalja i Nobelova nagrada. Rođeno ime bilo mu je Philip Baker, a prezime Noel-Baker usvojio je nakon ženidbe s Irene Noel. Lordom je postao 1977. godine kad je dobio titulu baruna (baron Noel-Baker). Zanimljivo je da on osobno nije bio aristokratskog podrijetla. Naime, bio je sin jednog kvekera iz Kanade koji se uselio u Englesku.

Philip Baker rođen je u predgrađu Londona, nedaleko od poznatog Wembleyja, studirao je na znamenitom sveučilištu u Cambridgeu, gdje bio izvrstan student, a postao je čak i predsjednik tamošnjeg sveučilišnog atletskog kluba. Već uoči Prvog svjetskog rata nastupio je kao atletičar na Olimpijskim igrama u Stockholmu 1912. godine, u disciplinama trčanja na 800 i 1500 metara.

Na Olimpijskim igrama 1920. godine u Antwerpenu osvojio je srebrnu medalju u trčanju na 1500 metara. Na tim je igrama bio i kapetan britanske trkačke momčadi. On je do danas ostao jedini osvajač olimpijske medalje kojem je kasnije uspjelo dobiti i Nobelovu nagradu.


Noel-Baker postao je utjecajan političar u britanskoj Laburističkoj stranci. Bio je državni tajnik za ratno zrakoplovstvo, državni tajnik za odnose s Commonwealthom, pa čak i ministar za energetski sektor. Bio je predavač na uglednim sveučilištima (Cambridge, University of London, Yale). Bio je zadužen za organizaciju Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine (bile su to prve Olimpijske igre nakon Drugog svjetskog rata).

Nobelovu nagradu dobio je 1959. godine za doprinos borbi za međunarodno nuklearno razoružavanje. Doživio je čak 92 godine, a umro je u Londonu 1982. godine.

Komentari