Na današnji dan

Jedini čovjek po kojem je nazvan neki tip američkih borbenih zrakoplova – 1936.

Američki general Billy Mitchell smatran je ratnim junakom, no doživio i to da bude doveden pred američki ratni sud.

Dana 19. veljače 1936. godine umro je američki general Billy Mitchell, jedan od najosebujnijih časnika u američkoj vojnoj povijesti. Smatraju ga čak i ocem Američkog ratnog zrakoplovstva, a tijekom karijere postao je ratni junak. Ipak, Mitchell je doživio i to da bude doveden pred američki ratni sud, na kojem je osuđen na petogodišnju suspenziju. To suđenje izazvalo je veliko uzbuđenje u američkoj javnosti, a o tome je snimljen i film u kojem je Mitchella glumio slavni oskarovac Gary Cooper.

Mitchell je sudjelovao u Prvom svjetskom ratu kao američki zrakoplovni časnik na bojištima u Francuskoj. Do kraja tog rata uspeo se čak do privremenog čina generala, a pod svojim zapovjedništvom imao je sve američke zračne jedinice u Francuskoj (premda je tek bio u svojim 30-im godinama života).

Nakon Prvog svjetskog rata Mitchell je u SAD-u postao dominantan zagovornik jačanja zrakoplovne komponente američkih obrambenih snaga. Primjerice, smatrao je da je investiranje u oklopljene bojne brodove bacanje novca, a da bi ta sredstva trebalo uložiti u zrakoplove (to se u Drugom svjetskom ratu pokazalo istinitim). Mitchell je bio ponekad vrlo oštar u svojim nastupima, tako da je na kraju završio čak i na vojnom sudu. Optužen je za nepoštivanje nadređenih. Premda ga je navodno javnost podržavala, proglašen je krivim. Nakon te osude dao je ostavku na položaj u vojsci.

Billy Mitchell nastavio se i kao civil zalagati za svoja uvjerenja o važnosti ratnog zrakoplovstva. Umro je na današnji dan 1936. godine, u dobi od 56 godina. Kasnije je rehabilitiran, a posmrtno mu je dodijeljen i čin generala-bojnika. Dapače, po njemu je nazvan američki bombarder B-25 Mitchell iz Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da je Mitchell time postao jedina osoba u povijesti SAD-a po kojoj je nazvan neki tip vojnog zrakoplova. Bombarderi B-25 Mitchell proizvedeni su u vrlo velikom broju od gotovo 10.000 primjeraka.


Komentari