Na današnji dan

Jedini čovjek koji je igrao golf na Mjesecu – 1923.

Alan Shepard bio je dugo vremena vodeći član američkog tima astronauta. Po činu je dogurao čak do admirala. 

Dana 18. studenog 1923. godine rođen je jedan od najpoznatijih astronauta u dosadašnjoj povijesti svemirskih letova – Alan Shepard. Znamenit je po tome što je bio prvi Amerikanac koji je poletio u svemir. Prije njega je u svemiru bio samo ruski kozmonaut Jurij Gagarin. Kasnije je Alan Shepard u okviru programa Apollo letio i na Mjesec. Bio je jedini od slavnih prvih sedam američkih astronauta (tzv. Mercury Seven) koji je sletio na Mjesec.

Shepard je bio dugo vremena vodeći član američkog tima astronauta, a držao u NASA-i položaj Chief of the Astronaut Office, koja označava najviše pozicioniranog astronauta. Po činu je Shepard dogurao do admirala.

Tijekom misije na Mjesec u sklopu Apolla 14, Shepard je izveo najpreciznije od svih američkih slijetanja na mjesečevu površinu. Tada je imao 47 godina, a do danas je ostao najstariji čovjek koji je ikada bio na Mjesecu. Ondje je ispucao dvije golf loptice pomoću Wilsonove glave štapa (iron 6) pričvršćene na ručku za skupljanje uzoraka. Prema njegovom izvještaju, druga loptica otišla je miljama daleko (na Mjesecu je gravitacijska sila oko šest puta slabija nego na Zemlji pa loptice mnogo dalje lete).


Komentari