Na današnji dan

Roosevelt četvrti put izabran za predsjednika SAD-a (1944.)

Dana 7. studenog 1944. po četvrti put je za američkog predsjednika izabran Franklin Delano Roosevelt (FDR). To je bio povijesni presedan, jer niti jedan drugi čovjek ni prije ni poslije njega nije izabran za predsjednika više od dvaput. Ispočetka nije postojalo ograničenje koliko se puta za redom predsjednik SAD-a može kandidirati na izborima. Ipak, budući da je George Washington odbio treći mandat, obično predsjednici nisu bili birani više od dva puta. Iznimka je bio jedino navedeni Franklin Delano Roosevelt. Tek 1951. službeno je 22. amandmanom na američki Ustav uvedeno pravilo da ista osoba može za predsjednika biti izabrana maksimalno dva puta.

Franklina D. Roosevelta zadesila je osobna tragedija kad je u dobi od 39 godina ostao paraliziran od teške neurološke bolesti. Obično se smatra da je bila riječ o dječjoj paralizi (poliomijelitis), no u novije vrijeme postoje i druge teorije.

Unatoč bolesti, FDR je ostvario sjajnu političku karijeru. Kada je po četvrti put izabran za predsjednika Drugi svjetski rat još je bjesnio, premda je saveznička pobjeda već bila izgledna. Njegova četvrta inauguracija za predsjednika održana je pred Bijelom kućom, upravo zbog predsjednikovog lošeg zdravstvenog stanja. Bilo je to jedini put u posljednjih 200 godina da inauguracija nije obavljena kod zgrade Capitola u Washingtonu.

FDR nije poživio dugo nakon izbora za četvrti mandat. Umro je manje od 3 mjeseca nakon inauguracije. Zamijenio ga je njegov potpredsjednik Harry S. Truman.


Komentari