Na današnji dan

Jedini član britanske kraljevske dinastije koji je poginuo u ratnim uvjetima tijekom zadnjih 400 godina – 1902.

by Hugh Cecil (Hugh Cecil Saunders), bromide print, 28 October 1938

Stric današnje britanske kraljice Elizabete II. poginuo je na vojnoj misiji tijekom Drugog svjetskog rata kad se hidroavion Short Sunderland W4026.

Dana 20. prosinca 1902. godine rođen je britanski princ George, vojvoda od Kenta. Bio je stric današnje britanske kraljice Elizabete II., kao mlađi brat njenog oca. Naime, kraljičin otac George VI. imao je čak četiri brata, od kojih je najpoznatiji Edward VIII. (abdicirao je radi ženidbe s Amerikankom Wallis Simpson). Kao što je većini poznato, Edward VIII. po abdikaciji je dobio titulu vojvode od Windsora, a prijestolje je prešlo na njegovog brata, spomenutog Georgea VI.

Princ George, vojvoda od Kenta, bio je još mlađi od spomenute dvojice braće kraljeva. Rodio se na području znamenitog kraljevskog imanja Sandringham, koje je bilo u privatnom posjedu britanskih vladara, a ne u posjedu krune. Princ George dobio je 1934. godine titulu vojvode od Kenta (ta je titula već i ranije korištena za mlađe kraljeve sinove). Oženio se iste godine princezom Marinom od Grčke i Danske (sestričnom princa Filipa, supruga današnje kraljice Elizabete II., koji ima titulu vojvode od Edinburgha).

Za princa Georgea, vojvodu od Kenta, osobito je bitna činjenica da je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Time je postao jedinim u ratnim uvjetima poginulim pripadnikom britanske kraljevske obitelji u posljednjih 400 godina. Njegova se smrt dogodila kad se hidroavion Short Sunderland W4026, u službi Kraljevskog zrakoplovstva (RAF), srušio tijekom rata na putu prema Islandu. Zrakoplov je pao na planinskom području, nedaleko od škotske obale, 25. kolovoza 1942. godine, u doba kad je princ imao 39 godina.


Komentari