Na današnji dan

Jedini čelnik CIA-e koji je postao američkim predsjednikom – 1924.

U mladosti se George H. W. Bush pridružio Američkoj ratnoj mornarici, u sklopu koje je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu kao mornarički pilot. 

Dana 12. lipnja 1924. godine rođen je George H. W. Bush, jedini čelnik CIA-e koji je postao predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država. Osim toga, Bush je jedan od samo dva američka predsjednika u povijesti čiji je sin također postao predsjednikom (drugi je John Adams, otac Johna Quinceya Adamsa). Mlađi Bushev sin Jeb Bush bio je guverner Floride, a neko vrijeme i potencijalni predsjednički kandidat Republikanske stranke. George H. W. Bush (punim imenom George Herbert Walker Bush) rodio se u gradu Miltonu u američkoj saveznoj državi Massachusetts kao drugo dijete svojih roditelja. Majka mu je bila Dorothy Walker Bush, kći bogatog poduzetnika Georgea Herberta Walkera, po kojem je kasniji predsjednik i dobio ime.

U mladosti se George H. W. Bush pridružio Američkoj ratnoj mornarici, u sklopu koje je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu kao mornarički pilot. Nakon rata završio je studij na znamenitom Sveučilištu Yale, a zatim se preselio u Teksas. Ondje se obogatio kao poduzetnik, a uključio se i u politiku. Sin George, koji je kasnije također postao predsjednikom, rodio mu se kad je imao 22 godine. George H. W. Bush postao je zastupnikom u Kongresu 1967. godine, a 1971. postavljen je na mjesto američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima. Godine 1976. došao je na čelo CIA-e (Director of Central Intelligence), za vrijeme predsjednika Geralda Forda.

U trenutku kad je postao obavještajnim direktorom bio je George H. W. Bush u 52. godini života. Ronald Reagan uzeo ga je za svog potpredsjedničkog kandidata prilikom predsjedničkih izbora 1980. godine, a njih su dvojica doista odnijela pobjedu. Bush je zatim čak osam godina bio američki potpredsjednik, a pri kraju Reaganovog mandata uspio je i osobno pobijediti na izborima te postati novim predsjednikom SAD-a. Imao je samo jedan mandat, od 1989. do 1993. godine, a zatim je otišao u dugogodišnju mirovinu.


Komentari