Select your Top Menu from wp menus

03.12.

Jedini carski princ koji je postao premijer Japana (1887.)

Jedini carski princ koji je postao premijer Japana (1887.)

Dana 3. prosinca 1887. rođen je japanski princ Naruhiko Higashikuni. On je bio jedini pripadnik carske obitelji u povijesti Japana koji je postao premijer. Naime, princ Higashikuni imenovan je japanskim premijerom potkraj Drugog svjetskog rata, u kolovozu 1945. godine – desetak dana nakon američkog bacanja bombi na Hirošimu i Nagasaki. Na premijerskoj poziciji princ Higashikuni imao je ulogu sklapanja mira s neprijateljima. Ujedno je bio i prvi poslijeratni japanski premijer.

Princ Higashikuni bio je rođak japanskog cara Hirohita, a po struci je bio profesionalni vojni časnik. Završio je vojnu akademiju i napredovao je postupno po časničkim činovima od najnižeg, premda je bio princ. S vremenom je dogurao do čina punog generala.

Zanimljivo je da je princ Higashikuni od svih japanskih premijera najduže poživio. Naime, umro je tek u 103. godini (nijedan drugi japanski premijer nije doživio 100 godina). Osim što je bio jedini carski princ među japanskim premijerima, spomenimo i činjenicu da je Higashikuni bio i posljednji general na čelu japanske vlade. U svojoj domovini poznat je i kao osnivač tehnološkog instituta Chiba, prvog tamošnjeg privatnog instituta za tehnologiju.

Facebook Comments

Vezani članci