Na današnji dan

Jedini carski princ koji je postao premijer Japana (1887.)

Dana 3. prosinca 1887. rođen je japanski princ Naruhiko Higashikuni. On je bio jedini pripadnik carske obitelji u povijesti Japana koji je postao premijer. Naime, princ Higashikuni imenovan je japanskim premijerom potkraj Drugog svjetskog rata, u kolovozu 1945. godine – desetak dana nakon američkog bacanja bombi na Hirošimu i Nagasaki. Na premijerskoj poziciji princ Higashikuni imao je ulogu sklapanja mira s neprijateljima. Ujedno je bio i prvi poslijeratni japanski premijer.

Princ Higashikuni bio je rođak japanskog cara Hirohita, a po struci je bio profesionalni vojni časnik. Završio je vojnu akademiju i napredovao je postupno po časničkim činovima od najnižeg, premda je bio princ. S vremenom je dogurao do čina punog generala.

Zanimljivo je da je princ Higashikuni od svih japanskih premijera najduže poživio. Naime, umro je tek u 103. godini (nijedan drugi japanski premijer nije doživio 100 godina). Osim što je bio jedini carski princ među japanskim premijerima, spomenimo i činjenicu da je Higashikuni bio i posljednji general na čelu japanske vlade. U svojoj domovini poznat je i kao osnivač tehnološkog instituta Chiba, prvog tamošnjeg privatnog instituta za tehnologiju.


Komentari