Na današnji dan

Jedini britanski princ koji je bio potkralj Australije – 1974.

Princ Henry bio je stric današnje britanske kraljice Elizabete II., kao mlađi brat njenog oca, kralja Georgea VI. od Velike Britanije.

dana 10. lipnja 1974. godine umro je princ Henry, vojvoda od Gloucestera, jedini britanski princ koji je bio potkralj Australije. Potkraljevima su Britanci nazivali generalne guvernere i namjesnike svojih najvećih kolonijalnih posjeda, a kasnije i dominiona Commonwealtha. U užem smislu riječi, samo je za generalne guvernere Indije službeno korištena titula potkralja (engl. Viceroy of India), no u praksi se potkraljevima nazivalo i namjesnike Irske, te generalne guvernere Kanade, Australije, pa čak i Novog Zelanda.

Princ Henry bio je stric današnje britanske kraljice Elizabete II., kao mlađi brat njenog oca, kralja Georgea VI. od Velike Britanije. Da su Elizabeta i njena sestra Margaret nekim slučajem poginule, princ Henry postao bi nakon smrti Georgea VI. novim kraljem Velike Britanije. Prije nego je Elizabeta dosegla punoljetnost smatrali su princa Henryja njenim budućim regentom (namjesnikom) u slučaju smrti Georgea VI.

U vojsci je princ Henry imao čin feldmaršala, a dobio je i aristokratsku titulu vojvode od Gloucestera (engl. Duke of Gloucester). Ušao je u brak s Lady Alice Christabel Montagu Douglas Scott, koja je bila kći najvećeg škotskog zemljoposjednika – vojvode od Buccleucha. Princeza Alice je bila jedna od izgledom najatraktivnijih pripadnica britanske kraljevske obitelji.

Potkraljem Australije postao je princ Henry 1947. godine. Zanimljivo je da nijedan drugi član kraljevske dinastije nikada nije postavljen za potkralja ni u Australiji, ni u bilo kojem drugom britanskom dominionu. Navodno je jedan od razloga postavljanja princa Henryja bio u dokazivanju da Australija nije nakon Drugog svjetskog rata u potpunosti potpala pod utjecaj SAD-a. Princ Henry umro je 1974. godina kao posljednji od svih stričeva i tetki kraljice Elizabete II.


Komentari