Na današnji dan

Jedini brat britanskog premijera Churchilla – 1880.

Tijekom Burskog rata ranjen je u Bitki kod Tugele 1900. godine.

Dana 4. veljače 1880. godine rođen je John Strange Spencer-Churchill, jedini brat britanskog premijera Winstona Churchilla. Od premijera je bio mlađi oko pet i pol godina, a rodio se u irskom gradu Dublinu. Poput starijeg brata školovao se u elitnoj engleskoj školi Harrow.

Godine 1898. postao je članom britanske husarske postrojbe zvane Queen’s Own Oxfordshire Hussars, a sljedeće je godine ušao u borbena djelovanja u Južnoj Africi tijekom Burskog rata. U istom je ratu sudjelovao i njegov stariji brat Winston, prvo kao novinski izvjestitelj, a kasnije i kao pripadnik lake konjice (oba su brata ušla u Južnoafričku laku konjicu). Tijekom Burskog rata John Strange Spencer-Churchill je i ranjen u Bitki kod Tugele 1900. godine, kad mu je tane prošlo kroz nogu. Istaknuo se i tijekom Prvog svjetskog rata, u kojem je dosegao čin bojnika. Za usporedbu, Winston Churchill uspio je tijekom Prvog svjetskog rata doći do čina potpukovnika. John Strange Spencer-Churchill tijekom Prvog svjetskog rata bio je uglavnom stožerni časnik, čak i u jedinicama koje su se borile na znamenitom bojištu kod Galipolja. Odlikovan je britanskim vojnim odlikovanjem Distinguished Service Order (DSO) te francuskim odlikovanjem Legije časti.

Nakon Prvog svjetskog rata više nije bio aktivan u vojnoj službi, a nije bio ni znatnije društveno eksponiran. Tijekom Drugog svjetskog rata stanovao je kod svog brata u znamenitom Downing streetu jer mu je kuća stradala u njemačkim bombarderskim napadima. Preminuo je 1947. godine, u dobi od 67 godina (za usporedbu, Winston Churchill doživio je dob od 90 godina).


Komentari