Na današnji dan

Jedini Armenac koji je postao maršalom Sovjetskog Saveza – 1982.

Bagramjan bio prvi neslavenski pripadnik sovjetskih vojnih snaga kojem je tijekom Drugog svjetskog rata dana visoka dužnost zapovijedanja frontom. Maršalom Sovjetskog Saveza postao je 1955. godine, a bio je i dvostruki heroj Sovjetskog Saveza.

Dana 21. rujna 1982. godine umro je maršal Ivan Bagramjan, jedini Armenac koji je ikada dobio visoki čin maršala Sovjetskog Saveza. Na armenskom jeziku njegovo je ime glasilo Hovhannes Baghramjan (Hovhannes je armenska varijanta imena Ivan). Zanimljivo je da je Bagramjan bio prvi neslavenski pripadnik sovjetskih vojnih snaga kojem je tijekom Drugog svjetskog rata dana visoka dužnost zapovijedanja frontom (u SSSR-u se naziv front koristio za velike strateške vojne jedinice koje su obuhvaćale nekoliko armija).

Bagramjan je rođen u mjestu Chardakhlu na području današnjeg Azerbajdžana, no roditelji su mu bili Armenci. U doba kad je rođen (1897. godine) to je područje pripadalo Ruskom Carstvu. Bagramjan je u mladosti služio u ruskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu. Kasnije se pridružio boljševicima, a između dva rata napredovao je u činovima. U doba početka Drugog svjetskog rata dobio je čin generala-bojnika.

Tijekom Drugog svjetskog rata Bagramjan je napredovao u činovima sve do čina generala armije. Dobio je i odlikovanje heroja Sovjetskog Saveza. Maršalom Sovjetskog Saveza postao je 1955. godine, a 1977. godine dobio je i drugo po redu odlikovanje heroja Sovjetskog Saveza. Zanimljivo je da je Bagramjan bio jedini Armenac koji je ikada postao Maršalom Sovjetskog Saveza. Doduše, tri druga Armenca također su dobila visoke činove: Babadzhanian je bio glavni maršal tenkovskih i oklopnih trupa, Isakov admiral flote Sovjetskog Saveza, a Khudyakov maršal zrakoplovstva. Ipak, svi ti činovi, osim onog admirala Isakova niži su od čina maršala Sovjetskog Saveza (od tog je čina bio viši samo Staljinov čin generalissimusa). Maršal Bagramjan umro je u Moskvi, a pokopan je na počasnom mjestu pokraj zidina Kremlja.


Komentari