Na današnji dan

Jedini američki general koji je otet – 1981.

Otela ga je talijanska teroristička skupina Crvene brigade

Američki general James Lee Dozier otet je 17. prosinca 1981. godine u talijanskom gradu Veroni. Otela ga je talijanska teroristička skupina Crvene brigade (tal. Brigate Rosse). To je bila markističko-lenjinistička grupacija koja se, između ostalog, borila za izlazak Italije iz sastava NATO-a. Nešto ranije su oteli i ubili talijanskog premijera Alda Mora, što je bio jedan od najpoznatijih incidenata talijanske poslijeratne povijesti.

Oteti James Lee Dozier imao je čin brigadnog generala u američkoj vojsci. To je najniži američki generalski čin, a njegovi nosioci imaju jednu srebrnu zvjezdicu na naramenicama (epoletama). Ovom otmicom James Lee Dozier ušao je u povijest kao jedini američki general koji je ikada otet.

Crvene brigade uspjele su oteti generala Doziera iz njegova stana tako što su se četvorica terorista prerušili u vodoinstalatere. Generala su u zatočeništvu držali 42 dana. Postoji navod da je predsjednik Reagan kontaktirao teksaškog milijardera Rossa Perota da privatnim snagama spasi Doziera. Ipak, na kraju je talijanska specijalna policija pronašla i oslobodila generala. Bio je zatočen u jednom stanu u Padovi. U policijskoj akciji svi su zatečeni teroristi uhićeni bez ijednog ispaljenog metka.


Komentari