Na današnji dan

Jedina zarazna bolest koja je iskorijenjena (1979.)

Na današnji je dan 1979. godine skupina uglednih znanstvenika objavila kako je u svijetu iskorijenjena bolest boginja (variola). To je prva i dosad jedina ljudska zarazna bolest koju je čovječanstvo uspjelo u potpunosti iskorijeniti. Riječ je o virusu koji napada samo ljude, a trenutno u svijetu ne postoji niti jedan zaraženi čovjek. Virus boginja postoji još samo u laboratorijima.

Danas se cijepljenje više ne provodi, pa se smatra da bi taj virus mogao biti opasno terorističko oružje. Inače, u prošlosti je smrtnost zaraženih bila čak 20 – 60 %, a kod djece i preko 80 %. Preživjeli bi u većini slučajeva trajno nosili teške ožiljke na koži. Bolest je uzrokovala i sljepoću, tako de se računa da je trećina svih slijepih ljudi u prošlosti oslijepila od boginja.

Mnogo je poznatih osoba u povijesti umrlo od boginja. Među njima je samo u 18. stoljeću bilo pet vladajućih kraljeva i kraljica. Osobito je velika bila smrtnost među indijanskim stanovništvom nakon otkrića Amerike jer oni nisu imali imunitet na bolest koju su Europljani donijeli. Postoje teorije da je obilno korištenje šminke za muškarce i žene u 18. stoljeću poteklo od potrebe da se prikriju ožiljci na licu.


Komentari